Miből készül a jó szaniter

2016. május 25. - szerda// Patkós Gábor //

Miből készül a jó szaniter

Fürdőszobai szaniterek választékát nézve ma már nem okozhat gondot a problémás paraméterekkel megáldott vizes helyiségek berendezése sem. Ám éppen ez a zavarba ejtő kínálat nehezíti meg a választást is, hiszen anyagát, formáját és méretét tekintve szinte végtelen számú termék van a piacon.
A szaniterek anyaga fehér cserepű, tömör kerámia, vagyis porcelán, ami a kerámiaipar legnemesebb terméke. A porcelánt magas hőmérsékleten tömörre égetik, eredetileg fehér színű, vékony rétegben pedig áttetsző, jellemzően egyenletesen sima és fényes a felülete.
Hogy éppen a porcelán lett a szanitertermékek alapanyaga, az a rendkívül alacsony vízfelvételének, a kiemelkedő szilárdságának és keménységének köszönhető, ezek a tulajdonságok megóvják a fizikai és kémiai hatásokkal szemben. A porcelán szanitereket mázzal vonják be, és szabvány írja elő, hogy az anyag vízfelvétele nem haladhatja meg a 0,5 százalékot. Ám vannak félporcelán termékek is, melyek vízfelvétele 0,5-5 százalék között van.
Fürdőkád és zuhanyzó
A szép és elegáns kádak készülhetnek a súlyuk és az áruk miatt ma már kivesző, zománcozott öntöttvasból, illetve az öntöttvasat kiszorító zománcozott acélból. A zománc nem más, mint az üveg, amit 830-850 fokon égetnek össze az egy darabból mélyhúzott nyerskáddal, zuhanytálcával. Ez a bevonat megegyezik a szaniterkerámia fent említett mázával, így karckeménységével, tartósságával, ha nem éri mechanikai hatás, gyakorlatilag örökéletű. Természetesen ugyanúgy ellátható vízlepergető bevonattal is. Az acélalapanyag a bejáratott gyártástechnológiának köszönhetően rendkívül sokféle forma kialakítását teszi lehetővé, beleértve a legmodernebb design trendeknek is megfelelő stílusokat. Ajánlott a vastagabb, 3,5 mm-es kádakat vagy zuhanytálcákat választani, mert ezek merevségükkel, egyszerű szerelhetőségükkel felveszik a versenyt a régi, öntöttvas kádakkal.
Népszerűek az akrilkádak is, melyekről ugyan nem pattog le a festék, meleg a tapintásuk, de könnyen karcolódnak és elveszíthetik fényüket, valamint ha nem merevítik ki tökéletesen, hajlamosak a hő tágulásra. Az akril jellemzően jól alakítható anyag és az ebből készült kád harmad akkora súlyú, mint az ugyanakkora méretű zománckád. Hatalmas forma- és méretválasztékban kínálják a gyártók. A kádak mérete általában 120-180 cm között van, ám ha kevés a hely, vannak speciális méretű és formájú kádak a probléma orvosolására. Népszerű modellek a Ravak Classic II, a Wellis Tengiz illetve M-acryl Noé,A kád kiváltására gazdaságos megoldás a zuhanyzó, általában 90 cm szükséges a kialakításához. Az egyszerű zuhanytálcától a csempézett beugrón át a komplett zuhanyfülkéig sokféleképpen megvalósítható a zuhanyzó, érdemes mindig a rendelkezésre álló hely optimális kihasználását szem előtt tartani.
Mosdó
A mosdó mindig akkora legyen, amekkora kényelmesen elfér a helyiségben, és ügyelni kell arra is, hogy kellően mély legyen, hogy fölé hajolva lehessen arcot vagy hajat mosni, esetleg mosni. Ha gyárilag van kialakítva a csap helye, ellenőrizni kell, hogy jó helyen vannak-e a lyukak, ha viszont a csaptelep fali, vagy a pultra kerül, akkor kaphatók csaplyuk nélküli mosdókagylók is. A kényelmes magasságot egyénileg kell beállítani, de általában 80-90 cm magasságba kerül a mosdó. Támaszkodhat állványra, beépíthető pipereszekrénybe vagy rögzíthető falra is, mint a Wellis Violet, de az mindig legyen teherhordó fal, máskülönben fémkonzolokkal kell alátámasztani a mosdót. A mosdók forma- és anyagválasztéka minden felülmúló, készülhetnek porcelánból, üvegből, fémből, kőből, betonból vagy akrilból.
WC csésze, piszoár és bidé
A WC csészék általában mázas porcelánból készülnek és a változatos formavilágon mellett többféle beépítési mód is ismeretes. Van fali vagy álló kivitelű, ez utóbbi valamivel költségesebb megoldás, de rendkívül esztétikus és megkönnyíti a helyiség tisztán-tartását, mint a Wellis Clement álló Wc. A legelterjedtebb az álló WC, ami lehet hátsó vagy alsó kifolyású, attól függően, hogy a szennyvíz milyen irányba távozik. Kialakításuk szerint léteznek síköblítéses és mély-öblítéses típusok, ezek közül a síköblítéses higiénikusabb, mivel használat közben nem csapódik vissza a víz. Ugyan magánlakásokban még nem terjedt el igazán, de praktikus kellék a piszoár is, más néven a vizelde, amik már modern formákban is elérhetőek, mint a Wellis Evolo vizelde. A WC-vel azonos módon, vízöblítéssel működik, és ugyanúgy fel lehet szerelni falsík mögötti szerelőkerettel, és erősen ajánlott fedeles piszoárt választani.
Ha van elég hely, akkor a bidéről sem érdemes lemondani, de tudni kell, hogy előírás szabályozza, hogy legyen hozzá meleg és hideg vizes cső, valamint szellőztetett lefolyó. A WC-hez hasonlóan bidét is gyártanak álló vagy függesztett kivitelben és ellátható fedéllel, illetve ülőkével is. És vannak olyan WC ülőkék, amelyek bidé funkcióval vannak ellátva, ez akkor javasolt, ha nincs elég hely a hagyományos altáji mosáshoz. Ügyelni kell rá, hogy a bidé oldalinál legyen elegendő hely a lábaknak, hátul pedig a térdnek.
Ápolás
A jó minőségű szaniterek sokáig ellenállnak a háztartásban használt tisztítószereknek és kozmetikumoknak, de a higiénia és a tartósság érdekében fontos a gyakori tisztítás is. A mindennapos ápoláshoz elég a meleg víz és a törlőkendő, a zsír és szappan eltávolításához viszont már megfelelő tisztítószer szükséges. Ilyen lehet a háztartási ecet, ami eltávolítja a vízkőlerakódásokat is, de a fluor tartalmú szerekkel, mint például a rozsdátlanítok vagy a fogkrémek, óvatosan kell bánni, mert foltot képezhetnek.

Hivatkozás:
http://bacino.eccehome.eu/
Megosztom
Magunkról
A cégünk 2003 óta foglalkozik fürdőszobai termékek értékesítésével.

Weboldalainkon jelenleg több, mint 15000 termék található. A kínálat bővítésén folyamatosan dolgozunk.

Széles választékunk nagyrésze a szolnoki bemutató termünkben is megtalálhatóak.
Népszerű bejegyzések
Népszerű cimkék

Miért mi?