Navigci

Blog

Lakásfelújítás lépésről lépésre

2016. május 05. - csütörtök// Patkós Gábor //
Lakásfelújítás lépésről lépésre
 

Pár nap és készen van. Minden szükséges anyag itt van nálam. Nem lesz gond, az egész standard méret.

A leggyakrabban elhangzott mondatok egy szakember szájából, mielőtt nekilátna otthonunk felújításának, átépítésének.

Nem szeretnénk senki illúzióját lerombolni, de a három állításból jó, ha egy bejön. Hogy miért? Mert nem voltunk elég figyelmesek, mikor belevágtunk az építkezésbe.

Egy ház építése, egy lakás felújítása legtöbbször a túlélésről szól. Túlélni a zajokat. Túlélni a koszt. Túlélni a napokat. Hány napot is kell túlélnünk? Ez mindig az adott munkától függ. De mielőtt a szakembereknek átadjuk a lakást, a legjobb, ha készíttetünk vele egy tervet:
  • Hány napot fog dolgozni az otthonunkban
  • Napokra lebontva ez hány órát jelent
  • Mikor lesznek a zajosabb és kevésbé zajos munkafolyamatok
  • Minden anyag megfelelő számban, formában, minőségben áll a rendelkezésre
 

Figyeljünk arra is, hogy az egyes munkákat a megfelelő sorrendben végezzük.

A villanyszerelési munkákat elvégezni festés után nem a legszerencsésebb. Éppen ezért a listánkat indítsuk egy munkamenettel. Így az egyes szakemberekkel is jó előre le tudjuk egyeztetni a munka időpontját. Ha például a villanyszerelőé az első 4 nap, akkor az ötödik napon jöhet a csőszerelő, hetediken a fűtésszerelő, a tizediken pedig a burkoló.
ELSŐ LÉPÉS: A BONTÁS
A munkafolyamat, amelyről azt gondoljuk, magunk is profin megoldjuk. Végül is csak egy kalapács meg véső kell hozzá. Azonban a nagy csempeverés közben károkat is okozhatunk. Ha engem kérdez, akkor jobb ezt is szakemberre bízni.
MÁSODIK LÉPÉS: A TÖRMELÉK ELHORDÁSA
Sokan ezt a munkát a munkafolyamatok végére hagyják, és hetekig kerülgetik a törmeléket. Higgye el, jobb megoldás már az elején elszállítani a sittet.
HARMADIK LÉPÉS: VILLANYSZERELÉS
Ha nagy átalakításra adjuk a fejünket, akkor a villanyszerelést semmiképp ne hagyjuk ki a munkafolyamatokból. Egy régi villamosvezeték ugyanis gyakran meghibásodhat, mi pedig újra és újra bonthatjuk meg a frissen festett, burkolt falat.
NEGYEDIK LÉPÉS: A FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS
Egy költséges folyamat, viszont növeli otthonunk értékét, ráadásul a fűtési időszakban radikálisan csökkenti a fűtésdíjunkat. Végezzünk előkalkulációt, és nézzük meg, hány év alatt hozza vissza az árát. Majd döntsük el, hogy szükségünk van-e rám vagy sem.
ÖTÖDIK LÉPÉS: A VÍZSZERELÉS
Egy régebbi házban a vízcsövek elrozsdásodhattak, amely megnöveli a csőrepedés kockázatát. Ezért érdemes ezeket majdhogynem örökéletű műanyag csövekre cserélni.
HATODIK LÉPÉS: A FESTÉS
Egy újabb lépés, amelyet sokszor magunk végzünk. Azonban, ha szeretjük a minőségi munkát, akkor érdemes ezt is szakértőre bízni.
HETEDIK LÉPÉS: A BURKOLÁS
Nedves, párás időben ne burkoljunk. Nyári melegben viszont ajánlatos, mert akkor a burkolat jóval gyorsabba szárad. A burkolás után várjunk 2-3 napot, majd jöhet a takarítás.
 

Ha tehát gyorsan, jó minőségben szeretne túllenni a felújításon, építkezésen, akkor érdemes elsőként egy tervet készíteni, majd szakembereket keresni a munkákra.

 
Megosztom
Magunkról
A cégünk 2003 óta foglalkozik fürdőszobai termékek értékesítésével.

Weboldalainkon jelenleg több, mint 15000 termék található. A kínálat bővítésén folyamatosan dolgozunk.

Széles választékunk nagyrésze a szolnoki bemutató termünkben is megtalálhatóak.
Népszerű bejegyzések
Népszerű cimkék